синя крива

СЕМКОВИ ОБОЩНИ КУЛТУРИ

Торене на семкови овощни култури - ябълки, круши и дюли

recommendation image

I.Торене на семковите култури.

1.Примерна схема за торене на семкови култури - ябълки, круши и дюли*.

От набъбване на пъпките до начало на цъфтеж

 Почвено торене с YaraMila COMPLEX - 20 кг/дка

Зимни пъпки

Листно торене с YaraVita FRUTREL - 200-500 мл/дка

Нарастване на плодовете

Почвено торене с YaraBela SULFAN - 20 кг/дка

Листно торене с YaraVita FRUTREL - 200-500 мл/дка

1 месец преди беритбата на плодовете

Листно торене с YaraVita FRUTREL - 200-500 мл/дка

След беритбата на плодовете преди листопада

Почвено торене с YaraLiva TROPICOTE/ YaraLiva NITRABOR

*За конкретна схема съобразена с вашите условия и нужди се обърнете към нашите специалисти.

II.Обща информация за културите.

1.Круши.

Крушите са били разпространени в древността от Западна Азия до Южна Европа. Средният добив от круши в света е 1.3-3.7 т/дка. В света се произвеждат круши на около 17 000 000 дка. Най-големите производители на круши в света са Китай, Италия, САЩ, Аржентина и Испания. Крушите предпочитат слънчеви терени, богати, добре дренирани почви с рН 5.0-7.5. Крушите не понасят засушаване, затова трябва да им подсигурим напояване. Крушите са студоустойчиви като ябълките. Зимата крушите издържат температури до минус 25, а някой сортове и до минус 40 градуса Целзий. Крушите не понасят засоляване. За качествен и постоянен добив крушите имат нужда от опрашители и пчели. Крушите се използват в кулинарията, за производство на алкохол и в козметиката. Крушите са полезва храна за хората. Крушите съдържат антиоксиданти, витамини (витамин С и витамин К), минерали (мед) и фитонутриенти (бета каротен и лутеин). Крушите имат антиоксидантно и противовъзпалително действие, намаляват риска от сърдечни заболявания и диабет.

2.Ябълки.

Ябълките са древна култура, най-вероятно с произход Азия и Кавказ. В света се произвеждат ябълки на около 48 000 000 декара. Най-големи производители на ябълки в света са Китай, САЩ, Турция, Италия, Индия, Полша, Франция, Иран и Бразилия. Средният добив от ябълки в света е 3.5-10.0 т/дка. Максималните добиви от ябълки са 15-18 т/дка. Ябълките предпочитат дълбоки и добре дренирани почви с леко кисела до неутрална реакция, може да бъдат отглеждани при рН 5.0-7.0. При сухо време ябълките имат нужда от поливане, добре е да се поливат с капково напояване. Ябълките имат нужда от опрашители и пчели. Ябълките не понасят засушаване, за добри добиви трябва да им осигурим напояване. Ябълките са студоустойчиви зимата издържат до минус 25 градуса Целзий, а някой сортове и до много по-ниски температури минус 50 градуса Целзий. За ябълките са опасни късните пролетни мразове. Ябълките се използват в кулинарията, за производство на алкохол (вино, сайдер и други) и в козметиката. Ябълките са полезна храна за хората, те съдържат вещества регулиращи кръвната захар и с противовъзпалително действие. Ябълките издържат през зимата на температури около минус 32 градуса Целзий.

3.Дюли.

Дюлята е известна от поне 4000 години и е с произход Кавказ. В света дюли се произвеждат на 630 000 декара. Големи производители на дюли са Турция, Китай, Узбекистан, Мароко, Иран и Аржентина. Добивът от дюли от едно дърво е 30-50 кг. Дюлите живеят 30-40 години, но единични дървета може да преживеят до 70 години. Дюлите мръзнат през зимата при минус 30 градуса, а плодните пъпки и много стари клони при минус 23 градуса Целзий. Дюлите предпочитат слънчеви терени, добре дренирани богати почви с рН 6.5-7.0. Дюлите не обичат засушаване, добре е да им се осигури напояване. За качествен и постоянен добив дюлите имат нужда от опрашители и от пчели. Дюлите зимата издържат температури до минус 30 градуса Целзий, но някой сортове издържат и на по-ниски температури. Дюлите се ползват в кулинарията, за производство на алкохол, в козметиката и за декорация. Плодовете на дюлите са много полезни за хората, съдържат витамини (витамин С и витамини от групата В), минерали (мед)  и фитонутриенти - вещества, които предпазват хората от заболявания. Дюлите подобряват състоянието на човешката кожа. Дюлите имат противовъзпалително действие и са подходящи за профилактика на заболявания на храносмилателната система и при алергии.

III.Повреди по плодовете резултат от неправилно торене.

1.Складови повреди от недостиг на калций и предозиране на азот.

Повърхността на плодовете се покрива с неправилни воднисти, а по-късно кафяви петна. Появява се по време или след съхранение на плодовете. Причините са прекомерно азотно торене и недостатъчно калций в тъканите на плода.

2.Повреди от недостиг на фосфор и бор.

Във вътрешността на плодовете се появяват воднисти петна, които в последствие потъмняват, в резултат на вътрешни разсъсвания на тъканите на плода и некрози. От окисляването на течности в плода, тъканите стават гъбести.

3.Повреди от недостиг на калций - горчиви петна.

Физиологична повреда в резултат от ниските нива на калцият в плода. Понижава се качеството и пазарната му стойност. Симптомите се появяват най-често при съхранение, като кафяви/ черни лезии или петна с размер 2-10 мм в диаметър. Плодовете отвън изглеждат, като натъртени с малки плитки вдлъбнатини. Ранните симптоми се проявяват около каликса на плода, като воднисти прозрачни петна на кората на плода.

4.Повреди от предозиране на азот - коркови петна.

Причина е предозиране на азотното торене и създаване на дисбаланс с другите хранителни елементи. Тъканите стават кафяви и гъбести, на повърхността на плода се виждат като хлътнали кафяви петна с относително правилна форма.

5.Недостиг на калций водниста сърцевина.

Воднистата сърцевина се появява в зрели плодове, когато захарта се натрупва в плода по-бързо отколкото може да бъде асимилирана. Зоната около семенната кутийка става водниста с вид на стъкло. Такива повреди се получават при недостиг на калций.

6.Деформирани плодове.

Плод с неправилна форма или пукнатини, а под тях гъбеста тъкан. Резултат от недостиг на цинк и бор.

IV.Хранителни елементи.

Времето за прибиране на реколтата, добива и качеството са много важни за фермерите, защото имат подписани договори с изисквания за качеството, количеството и сроковете на доставка. Правилното и навременно хранене може да подсигури предвидими резултати.

1.Азот и калий.

Азота и калият са ключови елементи за развитието на леторастите и растежа на листата, за увеличаване броят на цветовете, залагането на плодовете и уголемяването им, за по-голям потенциал за добив. Азота и калият подобряват съдържанието на сухо вещество в плодовете. Калият подобрява и интензифицира оцветяването. Много е важен балансът между двата хранителни елемента за добро качество на плода. Твърде много азот повишава киселинността, плодовете стават меки и лошо оцветени. Твърде много калий се конкурира с калцият и води до повреди от недостиг на калций.

2.Азот.

Ябълките се нуждаят за една календарна година от 5-10 кг/дка азот (N) или от 10-50 г/дърво азот (N), много зависи от сортовите особености, сорта червена превъзходна има нужда от повече азот в сравнение със сорта фуджи. Предозирането на азота намалява червеното оцветяване на ябълките. Подходящи торове са YaraVera AMIDAS, YaraBela SULFAN, YaraLiva TROPICOTE, YaraLiva NITRABOR, YaraVita SAFE N 300, YaraVita THIOTRAC 300, YaraVera UREA foliar, YaraLiva CALCINIT и YaraTera KRISTALON син.

3.Калий.

Ябълките се нуждаят за една календарна година от 7.5 -15.0 кг/дка калий (K2O). Калият подобрява червеното оцветяване на ябълките и намалява киселинността им. Подходящи торове са YaraMila COMPLEX, YaraMila TIGER, YaraMila CROPCARE, YaraMila SPRINTER, UNIKA KALI, YaraTera KRISTALON кафяв, YaraTera KRISTALON оранжев, YaraTera KRISTALON червен, YaraTera KRISTALON бял, YaraTera KRISTA K, YaraTera KRISTA MKP, YaraTera KRISTA SOP, YaraVita ZEATREL и YaraVita UNIVERSAL BIO.

4.Фосфор.

Фосфорът е важен за ранният растеж, вкореняването, за производството на голям брой здрави завръзи и добър размер на плода. Фосфорът увеличава твърдостта на плодовете, големината на плодовете и тяхната еднаквост и стандартност. Подпомага намаляването на повредите при складиране и участва в подобряването на цвета на плода. Червените ябълки стават по-червени, когато са добре торени не само почвено, но и листно с фосфор. Нуждите от фосфор за един сезон са 4 кг/дка. Подходящи торове са YaraMIla COMPLEX, YaraMila TIGER, YaraMila CROPCARE, YaraMila SPRINTER, YaraMila STAR, YaraMila STARTER - микро-гранули, YaraTera KRISTALON жълт, YaraVita FRUTREL, YaraVita ZEATREL, YaraTera KRISTA MAP и YaraTera KRISTA MKP.

5.Сяра.

Сярата е ключов елемент на аминокиселините, протеините и коензимите. Липсата на сяра води до инхибиране на протеиновият синтез и намаляване на общият растеж на дървото. Някой семкови култури изискват сяра в нива подобни на тези на фосфора. Нужди от сяра 1-2 кг/дка (S). Подходящи торове са YaraMila COMPLEX, YaraVera AMIDAS, YaraBela SULFAN, Кизерит, Епсо Микро Топ, Епсо Топ, YaraVita THIOTRAC 300 и YaraTera KRISTALON лилав.

6.Калций.

Калцият е необходим, за да се подсигури ранното развитие на листата и цялата корона на дървото. Достатъчното калциево хранене е добра основа за високи добиви. Калцият играе съществена роля в подобряване качеството на плодовете, плодовете стават стегнати, без вътрешни некрози и гниене. Калцият увеличава размерът на плодовете. Нужда от калций (Ca) за сезон на ябълките 4-6 кг/дка. Подходящи торове са YaraLiva NITRABOR, YaraLiva TROPICOTE, YaraVita STOPIT, YaraVita FRUTREL, YaraVita BRASSITREL PRO, YaraVita REXOLIN Ca 10 и YaraLiva CALCINIT.

7.Магнезий и манган.

Магнезият и мангана също осигуряват добра фотосинтеза, поддържат продуктивният растеж и здравото задържане на плодовете за дървото. Ябълките за един сезон имат нужда от 0.5-2.0 кг/дка (MgO). Магнезият подобрява оцветяването на плодовете. Подходящи торове за набавяне на магнезий за растенията са YaraMila COMPLEX, Кизерит, Епсо Топ, Епсо Микро Топ, YaraVita Frutrel, YaraVita BRASSITREL PRO, YaraVita GRAMITREL, YaraVita REXOLIN Mg 6 и YaraVita ZEATREL.

8.Манган.

Манганът подобрява оцветяването на плода. Липсата на микроелементи ограничава добива и намалява качеството на плодовете. Манганът прави оцветяването на ябълките по ясно. Подходящи торове са YaraVita MANTRAC PRO, YaraVita REXOLIN Mn 13, YaraVita GRAMITREL и YaraVita BRASSITREL PRO.

9.Бор.

Борът е особено важен за цъфтежа, за увеличаване на броят на цветовете и формирането на завръзи. Борът активно стимулира усвояването на калцият, ето защо подпомага намаляването на повреди от недостиг на калций. Подходящи торове са YaraLiva NITRABOR, Епсо Микро Топ, YaraVita BORTRAC 150, YaraVita FRUTREL и YaraVita BRASSITREL PRO.

10.Цинк.

Цинкът също е важен за развитието на пъпките, цъфтежа и подпомага усвояването на калцият, подобрява оцветяването и увеличава размерът на плодовете. Подходящи торове са YaraVita ZINTRAC 700, YaraVita FRUTREL, YaraVita ZEATREL, YaraVita GRAMITREL, YaraVita REXOLIN Zn 15 и ЮСБ 20-20.

11.За преодоляване на абиотичният и биотичният стрес, за по-добро вкореняване и усвояване на минералните хранителни вещества подходящи торове са YaraVita BIOTRAC, YaraVita UNIVERSAL BIO, Анимейт, Кънтент, Интенс и ЮСБ 20-20.

Повечето хранителни елементи се складират и задържат, като резерви в пъпките на дърветата, кората и корените. След зимата те се ремобилизират, за да се захрани растежа на листата, цъфтежа, формирането на плодовете и растежа. Значителна част от хранителните вещества усвоени от дървото се губят в резултат  от ежегодното подрязване на короната, прибирането на плодовете и листопада. Част от тези хранителни вещества, които не се изнасят от  полето се реминерализират отново в почвата.

Голяма част от азота се ползва рано на пролет за осигуравяне на ранният растеж, цъфтежа и залагането на плодовете. Излишен късно приложен азот може да доведе до лошо качество на плодовете. Стандартна практика е да се прилага азот през есента след прибиране на реколтата, за да се натрупат резерви в дървото и второто приложение на азот през пролетта по време на цъфтежа.

IV.Хранителен ефект по периоди от развитието на ябълките и крушите.

1.Нарастване на плода до пълна зрялост.

Азот - намалява опадването на плодовете и увеличава захарите в плода, излишъкът влошава качеството.

Калий - увеличава теглото на плодовете, нивото на сухото вещество, намалява повредите по плода, намалява слънчевите пригори, излишъкът води до конкуриране с калцият.

Калций - подобрява качеството и съхраняемостта.

Манган и фосфор - подобряват оцветяването на плодовете

2.След беритбата на плодовете.

Азот и калий - увеличават резервите за по-добър ранен растеж следващият сезон.

Фосфор - увеличава образуването на пъпки, ранното вкореняване и растежа на новите тъкани през следващата пролет.

Калций - запазват се високите нива в дървото.

Манган, бор и цинк - попълват се резервите в дървото и се задоволяват нуждите на новите пъпки.

3.От набъбване на пъпките до начало на цъфтеж

Азот, калий и магнезий - стимулира се ранният растеж през пролетта на новите растителни тъкани и се увеличава производителността на дървото.

Фосфор - максимизира развитието на корените и формирането на цветовете.

Калций - засилва се развитието на корените и растежът на листата, важно за по-високи добиви.

Бор - стимулира опрашването и силното развитие на цветовете.

Манган - максимизира растежът на тъканите.

Цинк - оптимизира се развитието на пъпките и ранното развитие на листата.

4.От образуване на завръзи до плодове с големина 30 мм.

Азот - за увеличаване на плътността/сухото вещество и растежа на плодовете.

Калий - за намаляване на повредите по плодовете.

Фосфор - подобряване на залагането и развитието на плодовете.

Калций - за по-добро качество на плодовете и минимализиране на повредите по плодовете.

Магнезий - за намаляване на окапването на плодовете.

Бор - за подобряване на залагането на плодовете.

Нагоре