синя крива

СКАБИОЗА

Торене на скабиоза (самогризка, игленик и др.) - окрасна култура

recommendation image

Скабиоза е сборно понятие за много видове. Скабиозата е едногодишно и многогодишно растение. Скабиозата е модерно дизайнерстко цвете, подходящо за отглеждане в градината и за рязан цвят. Скабиозата може да се отглежда и в съдове. Скабиозата е популярна за окрасяване на сватбени и други тържества. Има скабиоза с прости, кичести, едноцветни и двуцветни цветове, оцветени в гамата на синьото, виолетовото, розовото, червеното, бялото и жълтото. Повечето видове имат ароматни цветове. Скабиозата е нежно, деликатно и елегантно цвете. Цъфти от късна пролет до началото на есента. Привличат насекоми (пчели, пеперуди и др.). Едно растение може да има 15 до 60 цветове. Достига височина 20-120 см. Скабиозата е от семейство Лугачкови. Скабиозата е с произход Евразия и Африка. Скабиозата се среща в България, като диво растение и е защитен вид. В езика на цветята означава възхищение, нещастна любов и други. Стъблата на цветовете за рязан цвят се режат под ъгъл от 45 градуса. Рязаният цвят се съхранява потопен в охладена вода. Рязаният цвят има 5-10 дена живот във вазата. Изсушените клонки на скабиозата във фаза семенна кутийка са идеални за сухи букети. Скабиозата предпочита слънчеви терени, плодородна, богата на органично вещество, оцедлива и влажна почва, с неутрална до слабо алкална реакция. Скабиозата презимува спокойно при нашите условия. В покой скабиозата толерира температури до минус 24 градуса Целзий. Скабиозата не понася преовлажняване и кисели почви. Скабиозата се размножава със семена, резници и с разделяне на растенията. Има стерилни хибриди скабиоза, които не произвеждат семена. Резниците са с дължина 3-4 см. При подходящи условия се вкореняват за 30-40 дни. Семената се покриват с тънък слой субстрат (2-4 мм). Семената поникват обикновено за 7-14 дни. Оптималната температура за поникване на семената е 12-20 градуса Целзий. Разстоянието между растенията е 25-60 см. Може да се засеят директно на постоянно място или да се произведе разсад. За производството на разсад са необходими приблизително 30-40 дни. Разсада се разсажда, когато има 4 същински листа. Оптималните температури за отглеждане на скабиоза са 18-24 градуса Целзий. Премахването на прецъфтелите цветове, подобрява цъфтежа, но не е задължително мероприятие. Зимата растенията изпадат в покой. Добре е преди падането на температурите, растенията да се подрежат, за да се подготвят за презимуване. В народната медицина скабиозата е била ползвана за лечение на кожни проблеми (повърхностни рани, обриви, пърхут, себорея и др.), гърлобол, ухапвания от отровни животни и други. Страни по-големи производители на скабиоза са Холандия, САЩ, Великобритания, Япония, Франция, Южна Африка, Кения, Уганда, Зимбабве и други.

I.Торене на скабиоза.

1.*Обща схема за торене на скабиоза в градината.

Фаза

Тор

Норма

Предсеитбено/Преди разсаждане

YaraMila COMPLEX

30 кг/дка (3 кг/100 кв.м.)

Активно вегетативно развитие

YaraLiva TROPICOTE

20 кг/дка

Активно вегетативно развитие

YaraVita UNIVERSAL BIO

300 мл/дка

*Това е обща схема за торене на скабиоза, за конкретна съобразен ас вашите условия се свържете с нашите специалисти.

2.*Обща схема за торене на скабиоза отглеждана в съдове/на субстрат.

Фаза

Тор

Норма

При поява на същински листа/прихващане на разсада

(еднократно)

YaraTera KRISTALON жълт

0.5-1 г/л вода

Активно вегетативно развитие

(еднократно)

YaraLiva CALCINIT

0.5 г/л вода

Активно вегетативно развитие

(всеки 7-14 дни)

YaraTera KRISTALON син

0.5-1 г/л вода

Начало на цъфтеж и цъфтеж

YaraTera KRISTALON бял

0.5-1 г/л вода

*Това е обща схема за торене на скабиоза, за конкретна съобразена с вашите условия се свържете с нашите специалисти.

II.Хранене на скабиоза.

Различните сортове (хибриди) скабиоза имат специфични изисквания към торенето и технологията на отглеждане (EC 0.8-1.0). Изисквайте информация за особеностите на сортовете от доставчика си на семена и посадъчен материал. В градината скабиозата се тори веднъж месечно, а в субстрат и в съдове веднъж на 7-14 дни. Съотношението на азота към калият трябва да бъде N:K - 1:1.5 до N:K 1:2. Скабиозата е чувствителна на недостиг на калций, магнезий и желязо.

Биологично стимулиране на растенията и преодоляване на стреса.

Растенията често изпитват стрес в резултат на биотични и абиотични фактори, подходящи торове за преодоляването му са YaraVita BIOTRAC, YaraVita UNIVERSAL BIO, Анимейт, Кънтент, ЮСБ 20-20 и Интенс.

Нагоре