синя крива

СОЛИДАГО

Торене на солидаго (златна пръчица, горски енчец, златен енчец, голям енчец) - медицинско растение

recommendation image

Термина солидаго (златна пръчица) обединява много видове. Произхода на солидагото е от Евразия, Африка и Северна Америка. Солидагото е медицинско и етерично-маслено растение и окрасна култура. Солидагото е модерна култура в озеленяването, ползва се за декориране на градини и за рязан цвят. Солидагото е перфектното допълнение, към всеки букет. Солидагото придава на букета форма, обем и дава усещане за свежест. Живота на рязаният цвят във вазата е 5-10 дни. В езика на цветята солидагото означава добър късмет. Солидагото е многогодишно растение. Солидагото има жълти или бели цветове. Повечето видове имат ароматни цветове и листа. Солидагото цъфти от лятото до началото на есента. Солидагото достига височина  40-120 см (някой видове до 2.5 м). Солидагото е от семейство Сложноцветни. Солидагото се ползва в хомеопатията. Хората са познавали солидагото, като медицинско растение още от древността. В народната медицина се прилага, като билков чай, за промивки при повърхностни наранявания, възпаления на устата, артрит, асма, бъбречни и жлъчни заболявания, при гинекологични, очни, стомашно-чревни проблеми, като диуретик, антисептик, противовъзпалително, спазмолитик,  имуностимулиращо, успокояващо, газогонно средство и други. Някой народи консумират части от растението, като салата. В ароматерапията етеричното-масло от солидаго се ползва за отпускане и успокоение. Етеричното масло се получава от цветовете на солидагото. Солидагото е добра паша за диви и домашни животни. Солидагото е медоносно растение. Солидагото привлича насекоми (пчели, пеперуди и др.). Солидагото предпочита богат ина органично вещество и хранителни вещества, оцедливи почви с неутрална реакция. Солидагото се размножава със семена и резници. Директната сеитба дава добри резултати. Растоянието на разсаждане е 20-50 см. Солидагото спокойно презимува при нашите условия. Насажденията отглеждани за суровина за медицински цели, трябва да се подменят на всеки 3-4 години. Най-висок е добива на суровина през втората и третата година. Страни по-големи производители на солидаго са Холандия, САЩ, Канада, Израел, Кения, Южна Африка, Полша и други.

I.Торене на солидаго.

1.*Обща схема за торене на солидаго.

Фаза

Тор

Норма

Предсеитбено/рано на пролет

YaraMila COMPLEX

20 кг/дка/ 2 кг/100 кв.м.

Активен растеж късна пролет

YaraLiva TROPICOTE

20 кг/дка/ 2 кг/100 кв.м

Активен растеж късна пролет

YaraVita UNIVERSAL BIO

300 мл/дка/ 30 мл/100 кв.м.

*Това е обща схема за торене на солидаго, за конкретна съобразена с вашите условия се свържете с нашите специалисти.

II.Хранене на солидаго.

Торенето с азот, фосфор, калий, магнезий и микроелементи, увеличава общата маса на растението, увеличава броят на цветовете и дължината на дръжките им. Подобрява качеството на растението, както като суровина за добиване на билка и етерично-масло, така и като окрасна култура. Нормата на торене с азот е 3-7 кг/дка (N), с фосфор е 2-6 кг/дка (P2O5) и с калий е 3-7 кг/дка (K2O).

Биологично стимулиране на растенията и преодоляване на стреса.

Растенията често изпитват стрес в резултат на биотични и абиотични фактори, подходящи торове за преодоляването му са YaraVita BIOTRAC, YaraVita UNIVERSAL BIO, Анимейт, Кънтент, Интенс и ЮСБ 20-20.

Нагоре