синя крива

ФИЗАЛИС /ЗЕМНА ЧЕРЕША/

Торене на физалис (перуанска земна череша) - окрасна култура, медицинско и ядливо растение

recommendation image

Физалиса може да достигне височина - 1.0-2.0 м. Плодовете достигат размер 2-5 г., 1-2.5 см в диаметър, оцветени са в жълто и оранжево, имат характерен и специфичен вкус (комбинация от грейпфрут, киви, манго, грозде и ягода). Плодовете са богати на антиоксиданти, пектини, витамини (витамини от групата В, витамин С, провитамин А и др.) и минерали (желязо, калций, фосфор, магнезий и др.). В медицината се ползва  за  приготвяне на хранителни добавки (за подобряване на състоянието при диабет и други заболявания). В традиционната медицина на индианците се ползва, като средство против температура, гъбични, бактериални инфекции и паразити, за стимулиране на имунитета, при астма, дерматити, ревматизъм, като диуретик, за намаляване на нивата на холестерола и кръвната захар и други. Физалиса е многогодишно растение, но може да се отглежда и като едногодишно. Физалиса може да се отглежда у нас в градината и в неотопляеми полиетиленови оранжерии. Има сортове физалис, които понасят ниски температури до минус 10 градуса Целзий. Физалиса се размножава със семена и с резници. Семената се сеят ранна пролет, плитко и поникват за 10-15 дни. Оптималната температура за поникване на семената е 22-28 градуса Целзий. Физалиса предпочита  слънчеви терени, богати на хранителни вещества, оцедливи, влажни почви със слабо кисела до неутрална реакция. Разстоянието на разсаждане е 30-70 см. Растенията започват да плододават в края на лятото и продължават докато  паднат температурите през есента. Средният добив от плодове варира 2-4 т/дка. Плодовете на физалиса се използват за свежа консумация, за плодови салати, сладкиши, коктейли, декорации, сладка, сладоледи, сушени плодове, покрити с шоколад и други. Физалиса е от семейство Картофови, като домата, пипера, патлажана, картофа и други растения. Физалиса произлиза от Южна Америка. Физалиса е разпространен и натурализиран на почти всички континенти, популярен е в Перу, Чили, Еквадор, Колумбия, Коста Рика, Боливия, Бразилия, Мексико, САЩ, Австралия, Китай, Индия, Нова Зеландия, Южна Африка, Великобритания, Кения, Зимбабве, Хавай, Малайзия и други страни.

I.Торене на физалис.

1.*Обща схема за торене на физалис с фертигация.

Фаза

Тор

Норма

Поява на същински листа/ след прихващане

YaraTera KRISTALON жълт

0.5-1.0 г/л вода

Вегетативен растеж

YaraTera KRISTALON син

0.5-1.0 г/л вода

Поява на цветни пъпки

YaraTera KRISTALON бял

0.5-1.0 г/л вода

Плододаване

YaraTera KRISTALON бял

0.5-1.0 г/л вода

*Това е обща схема за торене на физалис, за конкретна съобразена с вашите условия се свържете с нашите специалисти.

2.*Обща схема за торене на физалис.

Фаза

Тор

Норма

Преди разсаждане

YaraMila COMPLEX

50 кг/дка

След прихващане

YaraLiva NITRABOR

30 кг/дка

Зреене на плодовете

UNIKA KALI

20 кг/дка

*Това е обща схема за торене на физалис, за конкретна съобразена с вашите условия се свържете с нашите специалисти.

II.Хранене на физалис.

Физалиса е чувствителен на недостиг на азот, фосфор, калий, калций и бор. Азота е важен за развитието на растенията, за количеството и качеството на добива от плодове. Недостига на фосфор води до издребняване на растенията, по-слаб цъфтеж и по-нисък добив. Липсата на калий води до падане на качеството и добива на плодовете. Препоръчителната норма на торене е 5-12 кг/дка (N), 3-7 кг/дка (P2O5) и 10-20 кг/дка (K2O).

За подобряване на вкореняването, на минералното хранене и за преодоляване на стрес YaraVita BIOTRAC, YaraVita UNIVERSAL BIO, Интенс, Анимейт, Кънтент и ЮСБ 20-20.

Нагоре