синя крива

ЦАРЕВИЦА ЗА ПУКАНКИ

Торене на царевица за пуканки (поп корн)

recommendation image

Царевицата за пуканки е стара култура и е позната на индианците от осем хиляди години. Поп корна е станал много популярен в САЩ по време на Голямата Депресия (1929 година), защото е бил хранителен и много евтин. Дивите царевици са се загубили и сега не се намират в природата. Царевицата за пуканки се отглежда мащабно в страни като САЩ (приблизително 1,2 милиона декара), Аржентина (400 000 дка)  и Франция (70 000 дка). Небраска (около 300 000 дка) е щата с най-голямо производство и най-високи добиви от поп корн, това е резултат от подбора на сортове, поливането и доброто торене. Царевицата за пуканки има по-слабо развита коренова система в сравнение с фуражната царевица, което я прави по-чувствителна на недостиг на влага и на хранителни вещества в почвата. Въпреки, че добивите които се получават от царевицата за пуканки са 50 % от тези на фуражната царевица, количеството на торовете които се прилагат на полето е еднакво. Това се компенсира с по-високата цена на зърното. Царевицата за пуканки е по-чувствителна на полягане от фуражната царевица, затова е важно азотното торене да се балансира с фосфорно, калиево, калциево, магнезиево и цинково торене. В началните етапи от своето развитие царевицата за пуканки се развива по-бавно от фуражната царевица, което прави приложението на стартиращи торове добро мероприятие (третиране на семена или със сеитбата). Добре е сеитбата през пролетта да се направи, когато температурата на почвата е достигнала 15 градуса Целзий. За отглеждане на царевицата за пуканки са ни нужни около 90-110 дни. Прибирането на реколтата става след като мамулите са напълно изсъхнали влага (16-20 %) и листата станат чупливи. Царевицата за пуканки може да расте на разнообразни почви ако са богати на хранителни вещества, задържат влагата, но са добре дренирани и за предпочитане са с неутрално (рН 6.5-7.5). Царевицата за пуканки предпочита слънчеви терени. Селектирани са сортове с бяло, черно, жълто, червено и лилаво оцветяване, едноцветни и многоцветни. Царевицата за пуканки се ползва за храна на хората и за декорация в дизайна и озеленяването. Ако са правилно приготвени пуканките са много здравословна храна за хората, например приготвени в топъл въздух (без мазнина) и овкусени със студено пресовано слънчогледово олио (или зехтин) и морска сол. За пукане на пуканките е нужна температура 200-300 градуса Целзий. Пуканките съдържат много протеини, витамини (витамин А, витамин Е, витамин К и витамини от групата В) и минерали (желязо, калий и цинк). Царевицата за пуканки е чувствителна на засоляване, не е подходящо да се ползват торове съдържащи хлор и натрий.

I.Торене на царевицата за пуканки.

1.*Обща схема за торене на царевицата за пуканки.

Фаза

Тор

Норма

Предсеитбено

YaraMila COMPLEX

30 кг/дка

Третиране на семената

или

Със сеитбата

YaraVita TEPROSYN NP Zn

или

YaraMila STARTER-микро-гранули

400 мл/100 кг семена

или

2 кг/дка

3-6 листа

YaraVita ZEATREL

200-300 мл/дка

6-10 лист

YaraVita ZINTRAC 700

100 мл/дка

6-10 лист

YaraVera AMIDAS

или

YaraBela SULFAN

15 кг/дка

или

25 кг/дка

*Това е обща схема за торене на царевица за пуканки (поп корн), за конкретна съобразена с вашите условия се свържете с нашите специалисти.

II.Хранене на царевицата за пуканки.

Фермерите се опитват да увеличат добива с по-ранни сеитби и ползване на допълнителни елементи на торенето, като стартиращи торове. При ранни сеитби растенията поникват при неблагоприятни условия - студени и влажни почви. Корените се развиват по-бавно при тези условия. Най-важно условие за успех на това мероприятие е правилният подбор на продукт и безопасна доза на употреба. Ако не се дозира правилно торът, солевата концентрация около поникващото растение става толкова голяма, че водата преминава от растението в почвата, а не обратното, както е правилно за развитието на царевицата. Резултата от ползването на замърсени с тежки метали или неправилно дозирани торове е забавен растеж или изсъхнали растения. Употребата на торове за третиране на семена като YaraVita TEPROSYN NP Zn и YaraMila STARTER - микро-гранули подобряват ранното развитие на растенията. Хранителните елементи лимитиращи добива от царевица за пуканки са азот, фосфор, калий, сяра, калций, магнезий и цинк. В много редки случаи желязо.

1.Азот.

Азота е много важен за общото развитие, за количеството и качеството на добива. Азота е необходим за синтеза на аминокиселини, витамини и протеини. При недостиг на азот растенията стават по-дребни и добива пада. Растенията стават светло зелени. По най-старите листа от върха започва жълта хлороза, която прогресира в некроза. Норма на торене с азот за една вегетация 6-14 (N). Трябва да се раздели поне на две приложения, най-добре на три пъти. Подходящи торове са YaraVera AMIDAS, YaraBela SULFAN, YaraLiva NITRABOR, YaraLiva TROPICOTE, YaraVita SAFE N 300, YaraVita THIOTRAC 300, YaraVera UREA foliar и YaraTera KRISTALON син.

2.Фосфор.

Фосфора е важен за вкореняването, доброто развитие на листата, цъфтежа, ранозрелостта, устойчивостта на полягане и болести. Без фосфор растението не може да усвоява, съхранява и транспортира слънчевата енергия, необходима за фотосинтезата. При недостиг на фосфор се появява пурпурно оцветяване по най-долните листа на царевицата. Младите растения стават по-дребни, по-тънки и по-тъмно зелени. Норма на торене с фосфор 4-9 кг/дка (P2O5) за една вегетация. Може да се внесе еднократно предсеитбено и допълнително приложение с третиране на семената и листно приложение през началните етапи на вегетацията. Подходящи торове са YaraMila COMPLEX, YaraMila CROPCARE, YaraMila SPRINTER, YaraMila STAR, YaraVita FRUTREL, YaraVita ZEATREL, YaraTera KRISTA MAP, YaraTera KRISTA MKP и YaraTera KRISTALON жълт.

3.Калий.

Калият е нужен за поддържане на тургора в растението, за управляване на транспирацията, транспорта на въглехидрати, устойчивостта на полягане и коренови неприятели, важен е за качеството на зърното, оцветяването и съдържанието на захари. Калият увеличава добива, подобрява вкореняването и развитието на листата. Калият увеличава устойчивостта на растенията на стрес, засушаване, болести и неприятели. При недостиг на калий по краищата на най-долните листа се появява  жълто или кафяво оцветяване, първо хлороза, а после некроза. При дефицит на калий кочаните стават по-тънки, закривени и празни на върха.  Норма на торене с калий за една вегетация 4-12 кг/дка (K2O). Подходящи торове са YaraMila COMPLEX, YaraMila SPRINTER, YaraMila CROPCARE, UNIKA KALI, YaraVita ZEATREL, YaraVita UNIVERSAL BIO, YaraTera KRISTALON бял, YaraTera KRISTALON кафяв, YaraTera KRISTALON червен, YaraTera KRISTALON оранжев, YaraTera KRISTA MKP и YaraTera KRISTA K.

4.Сяра.

Сярата е необходима за синтеза на аминокиселини, мазнини и протеини. Сярата оптимизира усвояването на азота и другите хранителни елементи. Сярата е нужна за доброто развитие на зелените листа и за добрият растеж на царевицата. При недостиг на сяра се появяват светло жълти ивици по дължината на целият листа, успоредно на проводящите съдове. По-късно но краищата на листата се появяват тънки червени ивици. Симптомите започват от най-младите и средни на възраст листа. Растенията стават по-дребни и необичайно изправени. Норма на торене със сяра за една вегетация 2 кг/дка. Подходящи торове са YaraMila COMPLEX, YaraBela SULFAN, YaraVera AMIDAS, Кизерит, Епсо Топ, Епсо Микро Топ, YaraVita THIOTRAC 300 и YaraTera KRISTALON лилав.

5.Магнезий.

Магнезият е важен за фотосинтезата, усвояването на фосфора, здравината на стъблото, ранозрелостта и растежа на корена. Магнезият е много важен за доброто развитие в началото на сезона. Недостига на магнезий се проявява силно по време на цъфтежа и опрашването. По листата се появява ярка лентова хлороза по дължината на проводящите съдове. При сериозен недостиг на магнезий листата придобиват червеникаво или пурпурно оцветяване с лентови некрози. Норма за торене с магнезий за една вегетация. Подходящи торове са Кизерит, Епсо Топ, Епсо Микро Топ, YaraVita REXOLIN Mg 6, YaraVita FRUTREL, YaraVita BRASSITREL PRO, YaraVita ZEATREL и YaraVita GRAMITREL.

6.Калций.

Калцият е важен хранителен елемент за царевицата. Калцият е нужен за висок добив и качество. Калцият осигурява растеж на здрави и нормални тъкани. Калцият определя здравината на растението, устойчивостта му на стрес, болести и неприятели. Калцият е градивна единица за изграждането и функционирането на клетките. Калцият играе роля и за растежа на корена.  Калциевото торене на царевицата е задължително при кисели почви. Недостига на калций води до завиване или залепване на листата. Симптомите започват по най-младите листа, върховете им изсветляват и по тях се появяват белезникави некрози. Калциевото торене е необходимо рано на пролет. Норма за торене с калий за една вегетация. Подходящи торове са YaraLiva NITRABOR, YaraLiva TROPICOTE, YaraVita STOPIT, YaraVita FRUTREL, YaraVita REXOLIN Ca 10 и YaraLiva CALCINIT.

7.Цинк.

Цинка е важен за усвояването на фосфора, за синтеза на растителните хормони и за опрашването. Цинка е необходим за доброто ранно развитие на царевицата, подобрява добива и ранозрелостта. Царевицата има високи изисквания към храненето с цинк. Първите симптоми на недостиг на цинк са бледо жълта хлороза започваща от основата на листата, появяват се широки светло жълти ивици по дължината на листата, краищата, върхът и централната нерватура на листата остават зелени. Най-младите развиващи се листа може да станат напълно хлоротични жълти или бели на цвят. По стъблото и краищата на листата може да се появяват червеникави отенъци. Междувъзлията се скъсяват и растенията стават по-дребни. Симптомите се появяват поняко първо по най-младите, а друг път по най-старите листа. Добре е да се правят почвени и листни анализи и да ес познава историята на полето. Норма за торене с цинк за една вегетация 200-300 г/дка. Подходящи торове са YaraVita ZINTRAC 700, YaraVita ZEATREL, YaraVita GRAMITREL, YaraVita FRUTREL, YaraVita REXOLIN Zn 15 и ЮСБ 20-20.

8.Желязо.

Желязото е важно за дишането и фотосинтезата, за развитието на добра листна маса, подобряване на добива и качеството от царевицата. При недостиг на желязо растежа се забавя, по краищата и върховете на листата се появяват некрози. Норма за торене с желязо за една вегетация. Подходящи торове са YaraVita TENSO iron 58, YaraVita TENSO Cocktail, YaraVita REXOLIN D12 и YaraVita REXOLIN E13.

9.За преодоляване на абиотичен и биотичен стрес за по-добро вкореняване и за по-добро минерално хранене подходящи торове са YaraVita BIOTRAC, YaraVita UNIVERSAL BIO, Анимейт, Кънтент, Интенс и ЮСБ 20-20.

Нагоре