синя крива

ЦАРИГРАДСКО ГРОЗДЕ

Торене на цариградско грозде (бодливо грозде, немско грозде)

recommendation image

Цариградското грозде е познато на хората от древността, произходът му е от Европа и Северна Америка. Диви форми на цариградско грозде има в Европа, Северна Америка и Сибир. Цариградското грозде е многодишен храст с остри бодли по клонките и е от едно семейство с касиса (сем. Касисови), може да достигне до 2 м височина. Цариградското грозде е близкородствено с френското грозде. Цвета на плода може да варира - бял, жълт, зелен, пурпурен, червен, червено-кафяв, бежов, черен и розов, а формата на плодовете може да бъде кръгла, овална, крушовидна или удължена. Плодовете може да са гладки или с власинки. Вкусът на плодовете може да бъде по-остър, леко кисел, горчив или сладък. Плодовете на цариградското грозде са по-едри от тези на касиса (френското грозде), размерът им е 1-2.5 см в диаметър и средното им тегло е 4-12 г/плод. Беритбата на плодовете започва обикновенно през месец юли и продължава до началото на септември. Средният добив от цариградско грозде в света е  500-2500 кг/дка. Цариградското грозде се размножава с отводи, резници и със семена. Вътре в реда растенията трябва да се засадят на разстояние от 120-150 см, а междуредието трябва да е 180-250 см. Насаждението може да се направи на опорна конструкция, така се пести място, подобрява се  огряването, проветряването, улеснява се брането и пръскането на насаждението. Добре е храстите да се мулчират с борови иглички, дървесни кори, слама, сено, компост, откоса на райграса и други подобни материали. Обикновено създаденото насаждение влиза в интензивно плододаване на 2-3 година. Цариградското грозде е устойчиво на ниски температури, но не е издръжливо на засушаване и прекомерни горещини. Вече създадено насаждение може да се ползва 15-20 години.  Цариградското грозде може да расте на слънце и полусянка, предпочита богата, влажна почва, с добра влагозадържаща способност, с достатъчно глина и органично вещество, добре дренирана с леко кисела или неутрална почвена реакция (рН 6.0-7.0). Цариградското грозде може да се суши и замразява. От цариградското грозде се произвеждат сладка, желета, сокове, сиропи, пайове, сладоледи, сорбета, ликьори и други. Плодовете на цариградското грозде се ползват за декорация на салати и като подправка в месни ястия. Плодовете на цариградското грозде съдържат антиоксиданти, много витамин С, други витамини (витамин А, витамини от групата В и др.) и минерали (калий, калций, мед, желязо, манган, фосфор и цинк). Цариградското грозде не понася засоляване, хлор и натрий. Страни големи производители на царикрадско грозде са Русия, Германия, Полша, Украйна, Чехия, Словакия, Великобритания, Балтийските републики, Скандинавието, САЩ и Колумбия. Цариградско грозде в света се отглежда на приблизителна площ от 400 000 декара.

I.Торене на цариградско грозде.

1.*Обща схема за торене на цариградско грозде.

Фаза

Тор

Норма

Преди разсаждане или при създадено насаждение месец март

YaraMila COMPLEX

10-15 кг/дка

Месец май

YaraVita FRUTREL

300 мл/дка

Месец Май

YaraLiva NITRABOR

YaraLiva TROPICOTE

10 кг/дка

Месец юни

YaraVita FRUTREL

300 мл/дка

*Това е обща схема за торене на цариградско грозде, за конкретна съобразена с вашите условия се свържете с нашите специалисти.

II.Хранене на цариградското грозде.

Основните лимитиращи хранителни елементи на добива от цариградско грозде са азота, фосфорът, калият и магнезият.

1.Азот.

Азота е хранителен елемент важен за добива и качеството на цариградското грозде. Азота е важен за формирането на протеините. Азота е съставна част на аминокиселините, хлорофила и нуклеиновите киселини (РНК и ДНК). Азота е важен за растежа и репродукцията на растенията.  При недостиг на азот новите леторасти са къси и слаби. Недостига на азот води до слаб растеж, нисък добив и пожълтяване на старите листа. Много е важен баланса между азота и другите хранителни елементи. Предозирането на азота води до много проблеми при отглеждането на цариградското грозде. Подходящи торове са YaraVera AMIDAS, YaraBela SULFAN, YaraLiva NITRABOR, YaraLiva TROPICOTE, YaraVita SAFE N 300, YaraVita THIOTRAC 300, YaraVita KRISTALON син, YaraVera UREA foliar и YaraLiva CALCINIT.

2.Фосфор.

Фосфорът е важен за развитието на кореновата система на цариградското грозде, за по-обилен цъфтеж, за по-добро качество на плодовете, за по-добър растеж при ниски температури, за по-добро усвояване на водата и по-ранно узряване на плодовете. Фосфорът е структурен елемент на протеините, ензимите и на ДНК. Фосфорът участва във фотосинтезата и в производството на захари и скорбяла, фосфорът участва в дишането чрез окисляването на захарите и скорбялата, в складирането и транспорта на енергия в растението, деленето и уголемяването на клетките. При недостиг на фосфор листата на френското грозде придобиват пурпурни отенъци, а по-късно стават червени. В киселите почви, каквито предпочита цариградското грозде, фосфорът е трудно усвоим, защото се фиксира в по-трудно разтворими съединения с желязото и алуминият. Други фактори влошаващи усвояването на фосфора са уплътняване на почвата, недостатъчна аерация на почвата, засушаване, преовлажняване, големи количества растителни остатъци и студени почви. Когато фосфорът е в недостиг заради недостатъчно дишане на листата, захарите не се превърщат в енергия, а се натрупват в листата, което води до пурпурно оцветяване на растенията. Подходящи торове са YaraMila COMPLEX, YaraMila CROPCARE, YaraMila SPRINTER, YaraMila TIGER, YaraMila STAR, YaraVita FRUTREL, YaraVita ZEATREL, YaraTera KRISTA MAP, YaraTera KRISTA MKP и YaraTera KRISTALON жълт.

3.Калий.

Калият е важен за фотосинтезата и водната регулация. Калият засилва устойчивостта на стрес на растенията (болести, неприятели, температурен стрес и др.). Калият участва в производството, транспорта и складирането на захари и въглехидрати (карбохидрати). Калият подобрява качеството и вкусовите показатели на цариградското грозде. Калият в сътрудничество с калцият и борът е важен за правилното изграждане и функциониране на клетъчните стени. Доброто торене с калий намалява нападението от нематоди. Усвояването на калият се влошава при засушаване, студени почви, кисели почви, преуплътняване на почвите и лоша аерация. При недостиг на калий листата на цариградското грозде стават синьо-зелени на цвят, завиват се надолу, появяват се пурпурни отенъци, по-късно краищата на листата изсъхват и стават сиво-кафяви, когато се засили изсъхването на листата пурпурните отенъци изчезват. Цариградското грозде е чувствително на засоляване, хлор и натрий, не ползвайте калиеви торове съдържащи хлор и натрий. Подходящи торове са YaraMila COMPLEX, YaraMila CROPCARE, YaraMila TIGER, YaraMila SPRINTER, UNIKA KALI, YaraVita ZEATREL, YaraTera KRISTA K, YaraTera KRISTA MKP, YaraTera KRISTA SOP, Yaratera KRISTALON бял, YaraTera KRISTALON червен, YaraTera KRISTALON оранжев и YaraTera KRISTALON кафяв.

4.Магнезий.

Магнезият е важен за фотосинтезата, той е централен атом на молекулата на хлорофила. Магнезият е носител на фосфора в растението, активатор е и градивна единица на много ензими, участва в синтеза на захари и в преместването на скорбялата в растението. Цариградското грозде е чувствително на недостиг на магнезий. Симптомитена недостиг на магнезий се появяват първо по напълно развитите листа. При недостиг на магнезий краищата на листата се оцветяват в червено, а след това стават мътно бели. Недостига на магнезий се среща често при цариградското грозде, защото в киселите почви, които предпочита, често магнезият е в недостиг. Подходящи торове са YaraMila COMPLEX, Кизерит, Епсо Топ, Епсо Микро Топ, YaraVita ZEATREL, YaraVita FRUTREL, YaraVita GRAMITREL, YaraVita BRASSITREL PRO и YaraVita REXOLIN Mg 6.

5.За подобряване на вкореняването, минералното хранене и за преодоляване на стресови състояния подходящи торове са YaraVita BIOTRAC, YaraVita UNIVERSAL BIO, Анимейт, Интенс, Кънтент и ЮСБ 20-20.

Нагоре