синя крива

ШИПКА

Торене на шипка

recommendation image

Шипката е древна култура и произлиза от Европа. Културната шипка се отглежда в Русия, Средиземноморието, САЩ, Австралия и в други страни и райони. България има много добри естествени условия за развитие на дивата и културната шипка. В много страни културните посеви от шипка се правят с посадъчен материал от дивата природа, като се тъсят качества, като едър, качествен плод, цвета на плодовете, високо съдържание на витамин С, антиоксиданти и добър добив. Шипката се ползва в кулинарията (вино, сладко, чай и други) и в медицината (чай, лекуване на вирусни инфекции, заболявания на бъбреците и уринарният тракт). Шипката предпочита почви с рН 5.5-6.5. Шипката не обича засушаване, ако търсите висок добив е добре да осигурите напояване, най-добре капково напояване. Добре е да се изрязват редовно заболелите и прерастнали клони. Шипката е многогодишна култура. Шипките цъфтят в периода май-юни. Шипките узряват през месеците август-септември. Културната шипка може да се отглежда около 20 години, но изисква периодично подмладяване с правилна резитба. Среден добив 800-1000 кг/дка. Шипката е студоустойчива и издържа на температури до минус 25 градуса Целзий. Опрашването от насекоми значително повишава добива то шипки. Шипката не обича засоляване. Шипката е национален символ на Румъния.

I.Торене на шипка.

1.*Примерна схема за торене на шипка.

Фаза

Тор

Норма

Рано на пролет март почвено торене

YaraMila COMPLEX

20 кг/дка

Розов бутон листно торене

YaraVita FRUTREL

200-300 мл/дка

Цъфтеж почвено торене

YaraVera AMIDAS

или

YaraBela SULFAN

10 кг/дка

15 кг/дка

Нарастване на плодовете листно торене

Yara Vita SAFE N 300

500 мл/дка

*Това е примерна схема за торене на шипка, за конкретна съобразена с вашите условия се свържете с нашите специалисти.

II.Хранене на шипките.

1.Азот.

Азота е нужен за добро общо развитие на растенията, клоните, листата и за увеличаване броят и едрината на плодовете. Подходящи торове са YaraVera AMIDAS, YaraBela SULFAN, YaraLiva NITRABOR, YaraLiva TROPICOTE, YaraVita SAFE N 300, YaraVita THIOTRAC 300, YaraVera UREA foliar, YaraLiva CALCINIT и YaraTera KRISTALON син.

2.Фосфор.

Фосфора е нужен за по-добро развитие на корените и повече цветове. Подходящи торове са Yara Mila Complex, YaraMila CROPCARE, YaraMila TIGER, YaraMila SPRINTER, YaraMila STAR, YaraMila STARTER - микро-гранули, YaraVita FRUTREL, YaraTera KRISTALON жълт, YaraVita ZEATREL, YaraVita FRUTREL, YaraTera KRISTA MAP и YaraTera KRISTA MKP.

3.Калий. 

Калият е нужен за повече сухо вещество в плодовете, за по-интензивно и добро оцветяване на шипките, за устойчивост на болести и неприятели. Подходящи торове са YaraMila COMPLEX, YaraMila CROPCARE, YaraMila TIGER, YaraMila SPRINTER, UNIKA KALI, YaraTera KRISTALON кафяв, YaraTera KRISTALON бял, YaraTera KRISTALON червен, YaraTera KRISTALON оранжев, YaraTera KRISTA K, YaraTera KRISTA SOP, YaraTera KRISTA MKP и YaraVita ZEATREL.

4.Калций.

Калцият е нужен за здрави корени и здрави растения устойчиви на болести и неприятели. За повече сухо вещество в плодовете. Подходящи са торовете YaraLiva TROPICOTE, YaraLiva NITRABOR, YaraLiva CALCINIT, YaraVita FRUTREL, YaraVita STOPIT и YaraVita REXOLIN Ca 10.

5.Сяра.

Сярата е нужна за общото развитие на растенията. Подходящи торове са YaraBela SULFAN, YaraVera AMIDAS, Кизерит, Епсо Топ, Епсо Микро Топ, YaraVita THIOTRAC 300 и YaraTera KRISTALON лилав.

6.Магнезий.

Магнезият е нужен за фотосинтезата и за ранозрелостта. Подходящи торове са Кизерит, Епсо Топ, Епсо Микро Топ, YaraVita REXOLIN Mg 6, YaraVita FRUTREL, YaraVita BRASSITREL PRO и YaraVita ZEATREL.

7.Бор.

Борът стимулира образуването на цветовете и опрашването. Подходящи торове са YaraVita BORTRAC 150, YaraVita BRASSITREL PRO и YaraVita FRUTREL.

8.Желязо.

Желязото е важно е за фотосинтезата и растежа. Подходящи торове са YaraVita TENSO iron 58, YaraVita TENSO Cocktail, YaraVita REXOLIN D12 и YaraVita REXOLIN E13.

9.За по-добро вкореняване и преодоляване на стресови състояния: YaraVita BIOTRACYaraVita UNIVERSAL BIO, Кънтент, Интенс, ЮСБ 20-20 и Анимейт.

Нагоре