синя крива

ЯГОДИ

торене на ягоди

recommendation image

Общите площи на ягоди в света са около 2 милиона декара. Най-големите производители на ягоди в света са САЩ, Китай, Испания, Египет, Япония, Корея, Мексико, Италия, Русия, Турция, Полша и Германия. Средният добив от ягоди полско производство е 1.3-2.5 т/дка. Максималните възможни добиви за полско производство са добиви са около 5 т/дка. Средният добив в парници - 3.5-4.0 т/дка, а в оранжерии - 6.0-7.0 т/дка. Дивите горски ягоди са консумирани от хората от хилядолетия. В римски документи се споменава, че ягодата е била ползвана за медицински цели. Ягодата е много здравословна храна съдържа антиоксиданти, фитонутриенти, йод, витамини (витамин С и витамини от групата В) и минерали (манган, мед, калий, магнезий и фосфор). Ягодите подпомагат регулирането на кръвната захар, имат противовъзпалително действие. Ягодите са подходящи за профилактика на сърдечно-съдови, онкологични заболявания и диабет. Ягодите се отглеждат на полето и в оранжерии. Ягодата е многогодишна култура, но се отглежда и като едногодишна. Има сортове ягоди на късият ден и такива които са неутрални към дължината на деня. Сортовете на късият ден плододават рано на пролет, късно лято, есен и през зимата в оранжерии. Сортовете на късият ден предпочитат дневни температури 20-28 градуса Целзий и нощни температури 15-20 градуса Целзий, температури над 30 градуса Целзий намаляват добива им. Сортовете, които не зависят от дължината на деня плододават докато имат подходящи топлинни условия. Целогодишните ягоди могат да плододават при температури 2-30 градуса Целзий. Зимата, когато са покрити с дебел сняг ягодите могат да понесат температури до минус 30 градуса Целзий. Без покритие от сняг ягодите може да се повредят при минус 10 градуса и да измръзнат при минус 18 градуса Целзий. Ягодите предпочитат слънчеви терени и добре дренирани, богати на органично вещество почви с леко кисела до неутрална реакция с рН 6.0-6.5, но ягодите виреят добре и при почви с рН 5.5-7.0. Ягодите се разсаждат през пролетта  месеците март-април. Ягодите не понасят засушаване и е добре да се поливат с капково напояване. Мулчирането е подходящо мероприятие за ягодите. За добри резултати ягодите изискват насекоми опрашители. Цената на която се продават ягодите зависи от тяхното качество и съхраняемост, затова правилното и балансирано торене е основен фактор за ефективното им производство. Ягодите не понасят засоляване. Ягодите не понасят хлор съдържащи торове.

I.Торене на ягоди.

1.*Обща схема за торене на ягоди с фертигация.

Фаза

Тор

Норма

От 2 седмици след разсаждане до цъфтеж

с фертигация

YaraTera KRISTALON червен

0.2 г/растение/ден

От 2 седмици след разсаждане до цъфтеж

с фертигация

YaraLiva CALCINIT

0.2 г/растение/ден

От 2 седмици след разсаждане до цъфтеж

с листно торене

YaraVita FRUTREL

или

YaraVita UNIVERSAL BIO

200-400 мл/дка

Начало на плододаване до 2 седмици преди приключване на беритбата

с фертигация

YaraTera KRISTALON червен

0.6 г/растение/ден

Начало на плододаване до 2 седмици преди приключване на беритбата

с фертигация

YaraLiva CALCINIT

0.25 г/растение/ден

Начало на плододаване до 2 седмици преди приключване на беритбата

с листно торене

YaraVita STOPIT

400-500 мл/дка

*За конкретна схема за торене на ягоди съобразена с вашите условия се свържете с нашите специалисти.

2.*Обща схема за торене на ягоди.

Фази

Тор

Норма

Преди разсаждане

почвено торене

YaraMila COMPLEX

30-40 кг/дка

Вкореняване 7 дена след разсаждане

листно торене

YaraVita UNIVERSAL BIO

200-400 мл/дка

Вегетативно развитие 14 дена след разсаждане

YaraLiva NITRABOR

или

YaraLiva TROPICOTE

15-20 кг/дка

Вегетативно развитие 20 дена след разсаждане

до цъфтеж - листно торене

YaraVita FRUTREL

200-400 мл/дка

Цъфтеж - почвено торене

UNIKA KALI

15-20 кг/дка

Плододаване и беритби - почвено торене

YaraLiva TROPICOTE

или

YaraLiva NITRABOR

15-20 кг/дка

Плододаване и беритби - листно торене

YaraVita STOPIT

400-500 мл/дка

*Това е обща схема за торене на ягоди за конкретна съобразена с вашите условия се свържете с нашите специалисти.

II.Особености на храненето на ягодите.

1.Азот.

Адекватното торене с азот увеличава добива, цъфтежа и растенията стават по-силни. При почвено отглеждане обикновенно доза от 6 кг/дка азот е достатъчна. Ягодите имат плитки корени и затова приложението на азот трябва да се раздели на няколко пъти. При предозиране на азот се развиват твърде много, буйни листа и ластуни, забавя се узряването и се появяват деформирани плодове. Повишава се чувствителността на болести и гниене на плодовете. Износ на азот с 1 тон плодове - 1.0-1.5 кг (N). Износ азот (N) на декар при ягоди отглеждани на субстрат 11.0-18.0 кг/дка, отглеждани на почва - 6-20 кг/дка. Недостига на азот води до ограничаване на растежа. По старите листа се появява жълта хлороза или червено оцветяване. При недостиг на азот имаме загуба на добив много преди да се появят някакви симптоми по растенията. Най-чувствителната фаза за недостиг на азот при ягодите е залагането на цветовете, затова е важно да се подсигури достатъчно азотно торене през периода - лято и есен. В този период 50 % от азота се връща обратно от листата в корените, където се складира за следващият сезон. Около 40 % от азота необходим за цъфтежа на ягодите се усвоява през предходната година, като се складира в коренището, леторастите и листата на ягодите. Ремобилизацията на азота следващата година приключва с цъфтежа. Нормата на азотното торене е намиране на правилният за фермера баланс между добива и качеството на ягодите. Сериозната консумация на азот при ягодите започва 4 седмици след разсаждането им. Ягодите имат плитка коренова система, което изисква често поливане и хранене на по-малки норми. Най-голямата консумация на азот при ягодите е по време на узряването на плодовете. Усвояването на азот по време на фаза зелен плод е около 6 мг/ден/растение, а по време на узряване на плодовете е около 8 мг/ден/растение. Най-добрата форма на азота за торене на ягодите е нитратната, за подобряване на твърдостта, съхраняемостта на плодовете и устойчивостта на топлинен стрес от горещините. Нитратите правят ягодите по-вкусни. Торенето предимно с амониеви азотни торове прави ягодите по-кисели. Балансът между нитратният и амониевият азот е много важен за развитието на ягодите, във вегетативната фаза ягодите имат нужда от малко амониев азот за по-доброто си развитие, от 5-20 % от общият азот. Подходящи торове са YaraTera KRISTALON син, YaraLiva TROPICOTE, YaraLiva NITRABOR, YaraBela SULFAN, YaraVita SAFE N 300, YaraVita THIOTRAC 300, YaraLiva UREA foliar и YaraLiva CALCINIT.

2.Фосфор.

Фосфорът стимулира растежа на корените, увеличава нивото на цитокинините, което води до увеличаване на броят на цветовете и плодовете. Недостигът на фосфор води до формиране на по-слаба коренова система, по-дребни растения, по-малък брой цветове, плодове и по-нисък добив. Старите листа започват да се оцветяват в синьо-лилави отенъци и после изсъхват. Симптомите на недостиг на фосфор са по-силно изразени в студени почви, алкални субстрати и почви и при засушаване. Усвояването на фосфор и растежа на ягодите са тясно свързани. Ягодите усвояват най-големи количества фосфор в периода на 8-12 седмица след разсаждането им. Износ на фосфор с 1 тон плодове - 0.13 кг (P2O5). Износ на фосфор (P) на декар за ягоди отглеждани на субстрат 1.8-4.5 кг/дка, отглеждани на почва - 0.7-4.8 кг/дка. Засоляването на субстрата/почвата намалява добива, може да се компенсира с листно торене с фосфор. Подходящи торове са YaraMila COMPLEX, YaraMila SPRINTER, YaraMila TIGER, YaraMila CROPCARE, YaraMila STAR, YaraMila STARTER - микро-гранули, YaraTera KRISTALON жълт, YaraTera KRISTA MAP, YaraTera KRISTA MKP, YaraVita ZEATREL и YaraVita FRUTREL.

3.Калий.

Доброто торене с калий е важно за управление на водният режим на ягодите, за дишането, транспорта на вода и хранителни вещества. Калият е важен за добрият цвят, вкус на ягодите и за баланса между захарите и киселините. Усвояването на калият има два пика във фаза цъфтеж и във фаза зелени плодове. Важен е балансът между магнезият, калият и калцият. При недостиг на калий краищата на старите листа некротират. Недостигът на калий инхибира фотосинтезата, по-малко асимилати се натрупват в плода, което намалява тяхната хранителна полезност, растенията повяхват и добива пада. Износ на калий с 1 тон плодове - 1.7-2.0 кг (K2O). Износ калий на декар ягоди отглеждани на субстрат 15-22 кг/дка (K), ягоди отглеждани на почва - 6.5-23.0 кг/дка. Подходящи торове са YaraMila COMPLEX, YaraMila CROPCARE, YaraMila TIGER, YaraMila SPRINTER, UNIKA KALI, YaraTera KRISTALON бял, YaraTera KRISTALON кафяв, YaraTera KRISTALON оранжев, YaraTera KRISTALON червен, YaraTera KRISTA K и YaraTera KRISTA MKP.

4.Калций.

Адекватното и постоянно торене с калций е важно за доброто развитие на корените и общото развитие на културата, качеството, съхраняемостта и транспортабилността на плодовете, устойчивостта на болести и неприятели, увеличаване на толерантността на засоляване. Калцият намалява повредите - натъртване, гниене при съхранение, промените на тъканите при съхранение в хладилник. Калцият инхибира ензимите, които предизвикват омекване на плодовете и гниене. Усвояването на калций има два пика по време на цъфтеж и след това във фаза зелени плодове. Симптомите на недостиг на калций при ягодите е деформиране и изсъхване на върховете на най-младите листа. Повредата започва от младите листа, като некроза на краищата, когато листата започнат да се разрастват по краищата им се появява светло зелена ивица, след това листата се набръчкват, листата не могат да се развият напълно и стават черни. Зелените листчета около плода на ягодата стават некротични по краищата, плодника става черен и плодовете придобиват характерният вид на повредата " котешко лице". По венчелистчетата се появяват надлъжни кафеникави воднисти петна, от които тече кафява течност. При тежък недостиг на калций от основните проводящи съдове и цветовете изтича кафява течност. Плодовете не могат да узреят и често изгниват. Често се появяват вторични инфекции от гъби (ризоктония) и бактерии (ервиния и псевдомонас). Симптомите са подобни на недостиг на бор. Недостигът на калций се стимулира от небалансирано торене с амониев азот, калий и магнезий, предозиране на азота, буйно развитие на ягодите комбинирано с прекомерна влажност на въздуха (особено в оранжерии). Износ на калций с 1 тон плодове - 0.14 кг (CaO). Износ калций на декар ягоди отглеждани на субстрат 5.5-9.0 кг/дка (Ca), ягоди отглеждани на почва - 3.2 - 8.1 кг/дка. Калцият не може да се реутилизира от растението и се губи с косенето или отмирането на листата есента. Важно е калцият да е включен и в почвеното и в листното торене. Торенето с калций трябва да продължава през цялата вегетация. Подходящи торове са YaraLiva TROPICOTE, YaraLiva NITRABOR, YaraLiva CALCINIT, YaraVita STOPIT, YaraVita FRUTREL и YaraVita REXOLIN Ca 10.

5.Магнезий.

Правилното торене с магнезий подобрява фотосинтезата, магнезият е централният атом на хлорофила. При преовлажняване и застудяване се затруднява усвояването на магнезият. Недостигът на магнезий предизвиква междужилкова некроза по старите листа, превръща се в некроза на краищата на листата, краищата се завиват надолу с чашковидна форма. Пикът в усвояването на магнезият е фаза зелени плодове. Износ на магнезий с 1 тон плодове - 0.06 кг(MgO). Износ магнезий на декар при ягоди отглеждани на субстрат 1.4-2.7 кг/дка (Mg), ягоди отглеждани на почва 0.8-3.2 кг/дка. Подходящи торове са Епсо Топ, Епсо Микро Топ, Кизерит, YaraVita REXOLIN Mg 6, YaraVita FRUTREL, YaraVita ZEATREL, YaraVita GRAMITREL и YaraVita BRASSITREL PRO.

6.Сяра.

Адекватното торене със сяра е важно за синтеза на протеини, за активността на ко-ензимите и фередоксина. Липсата на сяра намалява размера на плодовете и добива. Симптомите на недостиг на сяра са подобни на симптомите на недостиг на азот, но се появяват първо по най-младите листа. Растенията с недостиг на сяра са дребни, листата са по-малки от нормалното за сорта, първо листата стават бледо зелени, после бледо жълти, по краища им се появяват червени петънца. Подходящи торове са YaraMila COMPLEX, YaraBela SULFAN, YaraVera AMIDAS, Кизерит, Епсо Топ, Епсо Микро Топ, YaraVita THIOTRAC 300 и YaraTera KRISTALON лилав.

7.Бор.

Адекватното торене на ягодите с бор е важно за покълване на полена и залагането на плодовете. Потребностите от бор варират в зависимост от особеностите на сортовете. Недостига на бор води до издребняване на плодовете и намаляване на добива. Типични повреди при недостиг на бор са аборт на цветовете, недоразвити, бели на цвят листчета около плода, деформация на плода - котешко лице и изсъхване на върховете на листата подобно на недостига на калций. Подходящи торове са YaraVita BORTRAC 150, YaraVita FRUTREL и YaraVita BRASSITREL PRO.

8.Мед.

Медта не е от голямо значение за ягодите. Медта играе по-съществена роля в образуването на плодовете и семената, отколкото при вегетативният растеж. Медта е важна за синтеза на хлорофила и фенола (включително на лигнина). Симптомите на недостиг на мед са повяхване на младите листа, по-голяма чувствителност на патогени. Недостига на мед се появява обикновенно на карбонатни почви, почви и субстрати в високо рН, глинести почви. Обилното торене с цинк и фосфор блокира медта. Подходящи торове са YaraVita COPTRAC 500,YaraVita REXOLIN Cu 15, YaraVita GRAMITREL, Колосал и ЮСБ 20-20.

9.Желязо.

Правилното торене с желязо е важно за фотосинтезата, редукцията на нитратите и на сулфатите. Недостига на желязо води до аборт на цветове, плодовете издребняват и стават по-леки, добива пада. Типични симптоми на недостиг на желязо са междужилкова хлороза на младите листа. Новите млади листа и венечните листчета около плода може да станат напълно бели. Плодовете може да станат обезцветени и бледи на цвят. Усвояването на желязо се подтиска от високо рН, обилно торене с фосфор, тежки метали, кадмий и цинк, високо торене с нитратен азот, преовлажняване, затруднено дишане на корените и в сбита почва. Подходящи торове са YaraVita TENSO iron 58, YaraVita TENSO Cocktail, YaraVita REXOLIN ABC, YaraVita REXOLIN D12 и YaraVita REXOLIN E13.

11.Манган.

Мангана е важен за фотосинтезата и за активността на ензими в растението. Симптоми на недостиг на манган са бледо зелени до бледо жълти напълно развити млади листа, докато проводящите съдове остават тъмно зелени. Подходящи торове са YaraVita BRASSITREL PRO, YaraVita MANTRAC PRO и YaraVita REXOLIN Mn 13.

12.Молибден.

Храненето с молибден е важно за функционирането на ензима нитрат редуктаза, той катализира редукцията на нитритите до нитрати в листата. Растения с недостиг на молибден имат намалено производство на протеини. Ранните симптоми на недостиг на молибден много приличат на симптомите на недостиг на азот. Симптомите са хлороза и завиване нагоре на краищата на листата. Намалява се съдържанието на витамин С и захари в плодовете. Най-често недостиг на молибден се появява при кисели почви. Подходящи торове са YaraVita MOLYTRAC 250 и YaraVita BRASSITREL PRO.

13.Цинк.

Цинка е много важен за ягодите. Цинка е необходим за регулиране синтеза на протеините и производството на ауксин. Цинка е важен за цветовете и плодовете на ягодите. При недостиг на цинк се появяват следните симптоми - ограничен растеж и вджуджаване. Растенията имат по-малък брой и по-дребни листа с по-къси дръжки, младите листа стават бледо зелени с променени зъбци по краищата (по-тесни). Цветовете са по-дребни с къси тичинки, бели цветни легла. Получава се аборт на цветове и повреда на плодовете - котешко лице. Губи се голяма част от добива и размера на плодовете е по-дребен. Усвояването на цинк се затруднява при високо рН, конкурентни отношения с другите микроелементи метали - мед, желязо и манган, при обилно торене с фосфор, при ниски температури, при преовлажняване и при много органично вещество в почвата. Подходящи торове са YaraVita ZINTRAC 700, YaraVita FRUTREL, YaraVita REXOLIN Zn 15, YaraVita GRAMITREL, YaraVita ZEATREL и ЮСБ 20-20.

14.За преодоляване на абиотичен и биотичен стрес, подобряване на вкореняването и минералното хранене подходящи торове са YaraVita BIOTRAC, YaraVita UNIVERSAL BIO, Анимейт, Интенс, Кънтент и ЮСБ 20-20.

III.Влияние на засоляването върху ягодите.

1.Токсичност на хлор.

Високите нива на хлор ограничават растежа, добива и качеството на ягодите. Ягодите са много чувствителни на високи нива на хлор около корените. Симптоми са ограничаване на растежа, преждевременно пожълтяване на листата, появява се прогресивна некроза от краищата на листата към центъра, накрая  изсъхва целият лист.

2.Натриева токсичност.

Високите нива на натрий намаляват растежа, добива и качеството на ягодите. Подтиска се усвояването на магнезий, калций и калий. Симптомите са пожълтяване на листата и изсъхването им от краищата към центъра, изсъхване на краищата на листата около плода, прегъване на листата, ограничен растеж, изсъхване на растения, по-дребни и по-малък брой плодове.

Нагоре